Başkan Soyer: “Cumhuriyete, Atatürk’e sahip çıkmamız lazım”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı kapsamında düzenlenen, tarihçi yazar Sinan Meydan ile söyleşiye katıldı.

120 kez okundu.
Başkan Soyer: “Cumhuriyete, Atatürk’e sahip çıkmamız lazım” Advert

İzmir Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 85’inci yıldönümü nedeniyle Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) tarihçi yazar Sinan Meydan ile “Cumhuriyet’in 100. yılında Atatürk’ü Anlamak” adlı söyleşi ve “Senin Atatürk’ün” sergisi düzenledi.

“Büyük bir devrim”

Serginin ardından Başkan Soyer, tarihçi yazar Sinan Meydan ile “Cumhuriyet’in 100. yılında Atatürk’ü Anlamak” adlı söyleşiye katıldı. Etkinlikte konuşan Başkan Tunç Soyer, “Cumhuriyet olağanüstü bir devrim. Dünyada şiddet kullanılmadan, kan dökülmeden yüz yıldır devam ettirilen büyük bir devrim. Fakat bu devrimin şöyle bir özelliği var. İnsanları rahata, konfora çok alıştırıyor. Cumhuriyet ve barış o kadar güzel şeyler yaşatıyor ki bazen değerini bilmiyoruz. Tarihten ders çıkaran başkaları, başka bir şey yapmaya başlıyor. İzmir Rıhtımı, Sümerbank satılabiliyor. Bunlar bir gecede, bir mahkeme kararı ile Anayasa Mahkemesi yok sayılarak karar verilebiliyor. Onun için Cumhuriyete, Atatürk’e sahip çıkmamız lazım” dedi.

“Atatürk’ün en büyük eseri cumhuriyettir”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü İzmirlilerle birlikte anlamaya çalışmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu ifade eden Sinan Meydan ise, “Atatürk ile özdeşleşen İzmir’de, İzmirliler ile birlikte olduğum için çok gururluyum. Cumhuriyetin 100. yılı olmasından dolayı da Atatürk adına çok gururluyum. Atatürk’ün en büyük eseri Cumhuriyettir. Cumhuriyet’in ilk yüzyılını tamamladık. İlk yüzyıl önemliydi. Birinci yüzyılda Cumhuriyetimiz büyük sorunlarla karşılaştı. Ama sonuç itibari ile yüzüncü yılı görmeyi başardık. Bu çok değerli. Atatürk’ün 85. ölümsüzlük yıl dönümünde Cumhuriyetin 100. yılına girmesi çok kıymetli” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği adına çok umutlu olduğunu vurgulayan Sinan Meydan, “Cumhuriyet’in harcında emeği olan devrim şehitlerini sevgi, saygıyla anıyorum. Atatürk, milletin kendi kaderini kendi eline alabileceğini gördüğü için Cumhuriyeti ilan etti. Eğer Atatürk olmasaydı, Türkiye’de 1923’te Cumhuriyet ilan edilemezdi. Cumhuriyet kolay kurulmadı. Cumhuriyet olağanüstü bir inancın ve kendine güvenin eseridir. Atatürk çok zor işler başardı. Atatürk'ün bu kadar zor şeyi başarabilmesinin sırrı umudunu kaybetmemesi. Atatürk toplumun bitmeyen umududur” diye konuştu.

Türkiye’nin 24 Temmuz 1923’te Lozan’da istenilen birçok maddeyi kabul ettirdiğini anımsatan Meydan şöyle devam etti:

“Tam bağımsız, sınırları belli, bugünkü Türkiye’ye sahip olduk. Bunun ne kadar değerli olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz. Biz bu barışı yüz yıldır koruyoruz. Atatürk bunun için büyüktür. Çünkü Lozan Barış Antlaşması’nda elde edilen barışı, formülleştirdi ve kalıcı hale getirdi. Nedir formülü? ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh.’ Atatürk bunun için çok büyük bir lider. Bunun ne anlama geldiğini kavramak için Gazze’ye, Irak’a, Suriye’ye, Afganistan’a, Balkanlara, Kafkaslara bakın. Yüzyıllık kesintisiz bir barışa sahibiz. Yüz yıldır yeni bir savaşın parçası olmadık. Bunu nasıl başardık? Bunu Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu laik Cumhuriyet başardı. Bunu başaran barışı kalıcı bir formül hale getiren Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucu felsefesidir. Bunun anlamını kavramak için Gazze'de öldürülen çocuğun annesi ve babası olmak gerekiyor. Ölümsüzlüğün sırrı buradadır,”

Hibya Haber Ajansı

Başkan Soyer: “Cumhuriyete Atatürk’e sahip çıkmamız lazım”
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Guterres: Para, ihtiyacı olan ülkelerden olmayan ülkelere doğru yanlış yönde akıyor
Guterres: Para, ihtiyacı olan ülkelerden olmayan ülkelere doğru yanlış yönde akıyor
Enver Yıldırım'dan Paris 2024 kotası
Enver Yıldırım'dan Paris 2024 kotası