Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO), KOSGEB ve Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile “Zirai İlaç Tohum Ve Gübre Sektöründeki Sorunlar Çözüm Önerileri İle Kobiler Ve Tarım Sektörüne Yönelik Hibe Teşvikler Toplantısı” ŞUTSO Meclis Toplantı Salonunda düzenlendi. Programa ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, ŞUTSO Meclis Başkanı Serhat Karadağ, ŞUTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, ŞUTSO 27. Meslek Komitesi Üyeleri, KOSGEB Şanlıurfa İl Müdürü İdris Erkeksoy, Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, TKDK İl Koordinatörü Mehmet Uçman ve birçok sektör temsilcisi katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim Şanlıurfa’nın uygun iklim koşullarına, verimli tarım arazilerine, büyük bir su kaynağına ve güneş enerjisine sahip olduğunu belirterek, ilimizin tarımsal potansiyelini açığa çıkarmak, tarımsal ürünlerimizi katma değerini artırarak marka haline getirilmesi gerektiğine vurguda bulundu. Başkan Yetim konuşmasını şu ifadeleri kullandı:

BAŞKAN YETİM:  İHRACATIMIZI EN ÜST SEVİYEYE TAŞIMAK İÇİN HEPİMİZİN ÇOK ÇALIŞMASI GEREKİYOR

“Şanlıurfa, 10 milyondan fazla tarımsal alanıyla ülkemizin en büyük tarım kentlerinin başında geliyor. Pamuktan Urfa Keten Köyneği fıstığına, mercimekten mısıra, yağlı tohum üretiminden tahıl üretimine kadar birçok tarımsal ürünün üretilmesinde ilk sırada yer alıyor. Uygun iklim koşullarına, verimli tarım arazilerine, büyük bir su kaynağına ve güneş enerjisine sahip olan ilimizin tarımsal potansiyelini açığa çıkarmak, tarımsal ürünlerimizi katma değerini artırarak marka haline getirmek ve bu alandaki ihracatımızı en üst seviyeye taşımak için hepimizin çok çalışması gerekiyor. Elbette, bunun için de tarıma dayalı, ekolojik ve yeni nesil teknoloji temelli sanayileşmeye ayrıca önem ve hız vermemiz zorunlu bir koşuldur. “

BAŞKAN YETİM: ŞUTSO OLARAK HER TÜRLÜ DESTEĞİ SUNMAYA HAZIRIZ

Zirai ilaç, tohum ve gübre sektörünün tarımsal üretimde akla gelen en önemli sektörlerin başında olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Tarımsal üretim denildiği zaman, muhakkak akla gelen en önemli sektörlerin başında zirai ilaç, tohum ve gübre sektörü geliyor. Ancak, hemen her sektörde olduğu gibi, bu sektörün de finansmana erişim, yüksek enflasyon nedeniyle girdi maliyetlerinde yaşanan artış gibi temel sorunları var. Tarımsal üretimin ve kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliği için bu sorunların ivedilikle çözüme kavuşturulması, hepimizin temel arzusu ve temennisidir. Tabii ki, bugün burada da anlatılacağı üzere, devletimizin KOSGEB ve TKDK gibi kurumlarımız aracılığıyla sunduğu hibe ve teşvik destekleri var. Bunlar çiftçilerimize ve tarıma dayalı faaliyette bulunan KOBİ’lerimize can suyu olacak bir nitelik taşıyor. Ancak, tarımsal üretimde hem çiftçilerimiz hem de Odamız üyesi olan zirai ilaç bayilerimiz için, onları doğrudan ilgilendiren zirai ilaç, tohum ve gübre kalemlerinde finansal desteklerin artırılmasını umuyoruz. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler, bu konuda üzerimize düşen yapmaya her zaman hazırız. Sektörel sorunları ilgili karar alıcı kurumlar ve yetkililerle her zaman paylaşıyoruz, taleplerimizin karşılık bulması için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Tarım kenti olan ilimiz Şanlıurfa’nın sanayi, ticaret ve turizmle birlikte, tarımda da hak ettiği değeri ve yeri bulacağına inancımız tam. Bunun için hep birlikte el ele vererek, kurumlar arası iş birliğimizi artırarak lobi faaliyetlerinde bulunmamız gerekiyor. ŞUTSO olarak, her tür desteği sunmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyor, toplantının ilimiz tarım sektörü adına verimli geçmesini diliyorum. Sizleri bir kez daha saygı ve muhabbetle selamlıyorum.”

Başkan Yetim’in sektörel teşvik ve hibe destekleri hakkında bilgilendirdi. Program plaket takdimi ile sona erdi.