15 EKİM 2026, Perşembe
SON DAKİKA
19:43 TBMM’de Şanlıurfa Tartışması: Dusak Yatırımları Övdü, Tanal’dan Manidar Soru: Ciğer Nerede? • 13:26 Türk Kızılay Kanunu Teklifi TBMM’de Görüşüldü: Muhalefetten Denetim ve Şeffaflık Eleştirisi • 16:28 Üsküdar Belediye Başkan Vekili Gültekin, Düzce’deki kazada hayatını kaybetti • 17:38 Vali Gül: İstanbul’daki sel felaketinde 3 kişi öldü, 5 kişi kayıp • 17:01 Öztrak: Eylül ayında bütçe 532 milyar lira açık verdi • 18:36 Şanlıurfa Tarihi Hanlar Bölgesi’nde Dönüşüm Hazırlığı • 18:34 Şanlıurfa Ticaret Borsası’nda Saltanat Bitti! Kızılkaya Dönemi Başladı • 18:33 Oda Başkanına Destek Ters Tepti! Mehmet Kaya Seçimi Kaybetti • 10:34 Evde Bakım Yardımı Ödemelerinde 7,8 Milyar Liralık Destek • 08:28 Meteoroloji’den 15 Ekim Uyarısı: Şiddetli Yağış, Fırtına ve Toz Taşınımı Bekleniyor • 19:43 TBMM’de Şanlıurfa Tartışması: Dusak Yatırımları Övdü, Tanal’dan Manidar Soru: Ciğer Nerede? • 13:26 Türk Kızılay Kanunu Teklifi TBMM’de Görüşüldü: Muhalefetten Denetim ve Şeffaflık Eleştirisi • 16:28 Üsküdar Belediye Başkan Vekili Gültekin, Düzce’deki kazada hayatını kaybetti • 17:38 Vali Gül: İstanbul’daki sel felaketinde 3 kişi öldü, 5 kişi kayıp • 17:01 Öztrak: Eylül ayında bütçe 532 milyar lira açık verdi • 18:36 Şanlıurfa Tarihi Hanlar Bölgesi’nde Dönüşüm Hazırlığı • 18:34 Şanlıurfa Ticaret Borsası’nda Saltanat Bitti! Kızılkaya Dönemi Başladı • 18:33 Oda Başkanına Destek Ters Tepti! Mehmet Kaya Seçimi Kaybetti • 10:34 Evde Bakım Yardımı Ödemelerinde 7,8 Milyar Liralık Destek • 08:28 Meteoroloji’den 15 Ekim Uyarısı: Şiddetli Yağış, Fırtına ve Toz Taşınımı Bekleniyor •
Gaphaberleri.com - Urfa Gündem ve Son Dakika Haberleri
GÜNDEM

TBMM’de Şanlıurfa Tartışması: Dusak Yatırımları Övdü, Tanal’dan Manidar Soru: Ciğer Nerede?

TBMM’de Şanlıurfa’nın yatırımları ve gelişmişlik düzeyi üzerinden yaşanan tartışmada, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdurrahim Dusak kentteki projeleri anlatırken Yeni Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, eğitim ve sağlık alanındaki sorunları gündeme getirdi.

15-10-2026 19:43 2 Okunma
Advert

TBMM’de Şanlıurfa’nın yatırımları ve gelişmişlik düzeyi üzerinden yaşanan tartışmada, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdurrahim Dusak kentteki projeleri anlatırken Yeni Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, eğitim ve sağlık alanındaki sorunları gündeme getirdi. Tanal’ın “Kedi buradaysa ciğer nerede?” sözleri, yatırım rakamları ile kentin mevcut ihtiyaçları arasındaki tartışmayı öne çıkardı.

Dusak, yatırımları anlattı

TBMM’de söz alan Abdurrahim Dusak, Şanlıurfa’da tamamlanan ve yapımı devam eden projelere ilişkin bilgi verdi. Şanlıurfa Şehir Hastanesi’nin 39 milyar liralık yatırımla hizmete açıldığını belirten Dusak, aralarında Harran Devlet Hastanesi ile Siverek Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin de bulunduğu 16 sağlık tesisinin yapımının sürdüğünü söyledi. Dusak, bu projelerin toplam yatırım tutarının 8,5 milyar lira olduğunu ifade etti.

Ulaşım alanındaki çalışmalara da değinen Dusak, Şehir Hastanesi Kavşağı ile 1,7 kilometrelik bağlantı yolu ve 191 metre uzunluğundaki köprünün hizmete girdiğini kaydetti. Karaköprü’deki Azerbaycan Bulvarı farklı seviyeli kavşağının 1,3 milyar liralık yatırımla tamamlandığını belirten Dusak, Siverek-Hilvan kara yolundaki çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Siverek Güney Çevre Yolu Projesi’nin yatırım programına teklif edildiğini bildiren Dusak, ilçede 500 öğrenci kapasiteli KYK yurdunun da hizmete girmeye hazırlandığını söyledi. Amatör spor tesisi için yer tahsisinin tamamlandığını, iki futbol sahası için de Gençlik ve Spor Bakanlığından söz alındığını belirten Dusak, Şanlıurfa’ya yapılan toplam yatırımların 1,5 trilyon lirayı aştığını savundu.

Dusak, ulaştırma yatırımlarının 91 milyar lirayı geçtiğini ve kentteki bölünmüş yol uzunluğunun 28 kilometreden 630 kilometreye çıkarıldığını da dile getirdi.

Tanal, gelişmişlik sıralamasını hatırlattı

Dusak’ın açıklamalarının ardından söz alan Mahmut Tanal, Şanlıurfa’nın sosyoekonomik göstergelerine dikkat çekti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sosyoekonomik gelişmişlik endeksine atıfta bulunan Tanal, kentin 81 il arasında 79’uncu sırada bulunduğunu, eğitimde son sırada, sağlık alanında ise 80’inci sırada yer aldığını öne sürdü.

Yatırım rakamları ile kentin gelişmişlik düzeyi arasındaki farkı sorgulayan Tanal, “Anadolu’da bir söz var; ciğer buradaysa kedi nerede, kedi buradaysa ciğer nerede?” ifadelerini kullandı.

Tanal’ın eleştirilerinin merkezinde, açıklanan yatırım tutarlarının kentteki temel sorunların çözümüne ne ölçüde katkı sağladığı sorusu yer aldı.

Siverek’te sınıflar 60 öğrenciye ulaşıyor

Tanal, konuşmasında Siverek’in Ayvanat Mahallesi’ndeki eğitim sorunlarını da gündeme getirdi. Yaklaşık 25 bin nüfuslu mahallede iki okul bulunduğunu ve 3 binden fazla öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Tanal, sınıflardaki öğrenci sayısının 60’a kadar çıktığını söyledi.

Mahallede okul alanı bulunmasına rağmen yeni okul yapılmadığını ileri süren Tanal, bölgedeki eğitim ihtiyacının karşılanması gerektiğini dile getirdi.

“Okul nerede, iş nerede, aş nerede?”

Şanlıurfa’nın ihtiyaçlarının yalnızca yatırım rakamları üzerinden değerlendirilemeyeceğini savunan Tanal, “Okul nerede, iş nerede, aş nerede? Yatırımların kalkınmaya etkisi nerede?” sözleriyle eleştirilerini sürdürdü.

Meclis’teki tartışma, Şanlıurfa’da hayata geçirilen projelerin büyüklüğünün yanı sıra bu yatırımların vatandaşın günlük yaşamına nasıl yansıdığı sorusunu da gündeme taşıdı.

Dusak tamamlanan ve devam eden projeleri sıralarken Tanal, eğitim, sağlık ve sosyoekonomik gelişmişlik göstergeleri üzerinden kentin öncelikli ihtiyaçlarına dikkat çekti.

Şanlıurfa açısından tartışmanın yanıt bekleyen sorusu ise değişmedi: Açıklanan milyarlık yatırımlar, kentin eğitimden istihdama uzanan sorunlarının çözümüne ne ölçüde katkı sağlıyor?

Yükleniyor...
Yükleniyor...
Bağlantı panoya kopyalandı!