Çalyan Gölü 5 yıldır ziyaretçisiz!

ŞIRNAK - Feraşin Yaylası'nda bulunan 2 bin 921 rakımlı Çalyan Gölü, temiz ve berraklığıyla büyülerken, 5 yıldır gerçekleştirilemeyen Feraşin Doğa ve Kültür Festivali'nden kaynaklı ziyaretçisiz kaldı.

1958 kez okundu.
Çalyan Gölü 5 yıldır ziyaretçisiz! Advert

Şırnak, Van, Hakkari üçgeninde (Botan) bulunan Feraşin Yaylası'ndaki Çalyan Gölü, 2 bin 921 metre rakım bölgenin ve Türkiye'nin en yüksek gölü olma özelliği taşıyor. Bu özelliği pek bilinmese de Çalyan Gölü, yazın yaylaya çıkan koçerler tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Yaylanın doruğundaki bir çukurda yer alan ve hem kar suları hem de yer altı sularıyla daima beslenen göl, insan eli değmemiş doğası ve tertemiz suyuyla dikkati çekiyor. Kış aylarında büyük kısmı donan gölün kenarlarında Ağustos ayında olunmasına rağmen yer yer kar kütleleri bulunuyor. 

img
 
5 YILDIR ZİYARETÇİSİZ 
 
Yüzmeye elverişli yapısıyla 2 bin 921 metrede bu keyfe olanak veren göl, 14-15-16 Ağustos günleri arasında Feraşin Doğa ve Kültür Festivali'ne ev sahipliği yapıyordu. Ancak festival 5 yıldır yapılmıyor. Atanan kayyımlar ve yaşanan çatışmalardan kaynaklı gerçekleştirilemeyen festival için yıllın bu aylarında göl kenarı insan seline dönüşüyordu.  

img
 
ŞEKİR AĞA
 
Eteklerinde koçerlerin çadırları bulunan Çalyan hakkında yüz yıllardır anlatılagelen rivayetler de bulunuyor. Anlatılanlara göre, beylikler döneminde bölgenin tanınan ağalarından Şekir Axa, esir aldığı 500 Ermeni ve Keldani erkeğini gölden yaylaya su kanalı açmak için çalıştırdı. Aylar süren çalışmanın ardından biri Nordiz köyüne diğeri ise Feraşin Yaylası'na olmak üzere iki su kanalı açıldı.

img
 
EFSANE
 
Bir başka efsaneye göre ise, gölde yaşayan uzun saçlı bir kadın yılın belli dönemlerinde bir at üzerinde suyun içinden çıkıp kimseye görünmeden tekrar suya dalıyormuş. 
 
MA / Fahrettin Kılıç

Çalyan Gölü 5 yıldır ziyaretçisiz!
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Öztrak, Princeton Üniversitesi'ne gitti
Öztrak, Princeton Üniversitesi'ne gitti
Bahçeşehir Koleji, Europe Cup'ı ikinci bitirdi
Bahçeşehir Koleji, Europe Cup'ı ikinci bitirdi