Urfa'da güvercin sevgisi mesleğe dönüştü

Türlerine göre değişen özellikleriyle sahiplerinin vazgeçilmezi olan güvercinler, Şanlıurfa’da bahçeli tek katlı müstakil evlerin yanı sıra, apartmanların çatılarına kurulan dolaplarda bile besleniyor. Aynı zamanda bir meslek olarak da görülen kuşçuluk, kentte oldukça yaygın.

6098 kez okundu.
Urfa'da güvercin sevgisi mesleğe dönüştü Advert

ŞANLIURFA’NIN semalarında uçarak kanat çırpan kuşların hayran kitlesi her geçen gün artıyor.Aynı zamanda bir meslek olarak da görülen kuşçuluk, Şanlıurfa'da oldukça yaygın. Kentte hemen hemen her evde güvercin beslenip uçuruluyor. Şanlıurfalı kuşçular, dostluğun başladığı yerin ise Peygamberler Şehri Şanlıurfa olduğunu ifade ediyorlar. Eskiden en çok Halep'te kuş beslendiğini belirten eski kuşçular, daha sonraları kuş sayısının çoğalması ile Şanlıurfa'nın ünlü olduğunu söylüyorlar.

 

İHALELER DÜZENLENİYOR

Günümüzde de kuşçuların bir araya geldiği kuşçu kahvehanelerinin hala faaliyetlerini sürdürdüğü Şanlıurfa'da hayvanseverler burada toplanıp, ''mesleki'' konularda görüş alışverişinde bulunup, sohbet ediyor. Akşam saatlerinde kuş meraklılarının toplandığı kahvehaneler dolup taşıyor. Düzenlenen ihalelerle satışa sunulan kuşlar açık artırmayla değerinden kat kat fiyat biçiliyor.Çarşamba ve cumartesi günleri kuş borsasının açıldığı Şanlıurfa'da evlerde beslenen kuşların sayısının 30 binin üzerinde olduğu belirtiliyor.

 

BAMBAŞKA TARİFİ OLMAYAN BİR DUYGU

URFAHABER.NET’e konuşan kuşçu Emrah Güzelses, kuşçuluğun kendisi için bir aşk olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kuşçuluk ayrıca benim için büyük bir yaşam tarzıdır. Kuşçuluğu anlamak için önce sevmeyi okşamayı bilmek gerekli. Her canlıyı sevmeyi bilmeliyiz aşk yalnız insanlar arasında yaşanan bir olaya değildir. “Güvercin hobisi gerçekten diğer hobilere göre çok farklıdır. Güvercinlerle ilgilenirken onları uçururken hem stres atıyorum hem de kendime zaman ayırmış olurum. Sahiplenme duygusu ve sorumluluk duygusu artıyor. Çıkan yeni yavrularla seviniyoruz. Güvercinlerin gelişimlerini izlemek güvercinleri uçurmak ve beslemek bambaşka tarifi olmayan bir duygu.”.

Kuşçuluğun Şanlıurfada bazı ailelerde bir gelenek olduğunu ifade eden Güzelses, özenle beslediği kuşlarını çok sevdiğini de aktardı.

 Aziz Çiftçi-Urfahaber

Urfa'da güvercin sevgisi mesleğe dönüştü
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Zelenski: Ukrayna şehirlerini Rus füzelerinden korumak mümkün
Zelenski: Ukrayna şehirlerini Rus füzelerinden korumak mümkün
Lazzarini: Gazze alışılmadık bir sıcak hava dalgasına maruz kalıyor
Lazzarini: Gazze alışılmadık bir sıcak hava dalgasına maruz kalıyor