“YUSUF YUSUF”
Misbah Hicri

“YUSUF YUSUF”

Bu içerik 1541 kez okundu.

Ayıp hem de koca bir ayıp… Utanın, hem de başınızı yere eğerek utanın. Siz "Yusuf" ismini nasıl gayri ahlaki bir şekilde kullanırsınız. Bu melek yüzlü, bu insan güzeli, bu edebiyle örnek teşkil eden Yusuf’a  ve bu isme karşı söylenen en büyük saygısızlık!

 Uzun zamandır bu "yusuf yusuf" diyenlerin haddini bildirmek istiyordum, ama bir türlü fırsat gelmiyordu. “Yusuf” isminin erdemine yapılan bu söylemi kabullenemiyorum. Bazılarına çok basit sıradan bir söz gibi gelebilir, ancak ben bir insan, bir peygamber ve Türkiye de yaşayan 500 bin civarında Yusuflara hakarettir, diyoum. Ölen öldü, bari sağ kalanlar bir olup bu "yusuf yusuf" söylemini kullananlara dava açmalıdırlar.

Mesele nedir? Demeye gerek yok sanırım. Malumunuz korkudan gaz kaçıranlara, osurukla ya da “fıs, fısır” dediğimiz vücuttaki özellikle bağırsaklarda ki toksinleri atma ismi ile yapılan yakıştırma “Yusuf” ismi ile özdeştirilmesinin çirkinliğini yazarken bile sıkılıyorum. Lakin birilerinin bunlara bu edepsizliği hatırlatması gerekir. 

                Sırası gelmişken “Yusuf” isminin nerden geldiğini ve ismin bize öğrettiklerini paylaşarak önemini kavramak da fayda vardır. “Yusuf” malumunuz Hz. Yakup’un oğlu… Kardeşleri tarafından kuyuya atılandır.  Onun yaşam öyküsünü sanırım bilmeyen yoktur. O ismin hatırı içinde olsa "yusuf yusuf" diye kullanmalarını kınıyorum.  Bunu söylemi kullanırken büyük bir maharet sergilemiş olduklarını sanıyorlar.

                Yusuf, Kuran-i Kerimde geçen bir isim. Esasen İbranice olan bu isim, Arapça da Yusuf, Kürtçe de Usiv,Usib  Farsça’da Yujezif, İngilizce de jozef...  Anlamına gelince; nalan, inleyen, inilti, dertli seda, ah eden… Babası bilmiş de bu ismi koymuş. Çünkü yaşanmışlığı içinde ki kuyu olayında iniltiden başka bir şey yapamıyor. “Yusuf” isminin ciddi anlamda, sorumlu ve istikrarlı bir yol göstericiliği vardır. Hz. Yusuf yaşamıyla, güvenirliliği ile bir ekoldür.  Yusuf’u okuyarak tanıyanlar, onun yaşamını filmler de izleyenler; adil, anlayışlı, iyi bir kardeş, insan sevgisiyle donatılmış bir idareci olduğunu bilirler.

İsminin anlamını, açıklaması yanında, onu anlatan şu eşsiz ve değerli cümleleri sizlerle paylaşmaktan haz alıyorum. Yusuf’un ne kadar mükemmel bir simaya sahip olduğunu kaç kişi de o simayı bulabiliriz. Girdiği her ortamda insanları edebiyle, güzelliğiyle, tatlı diliyle  büyülemeyi başardığı ve onları kolayca etkilediği anlaşılıyor. İnsanlar Yusuf’u anlatırken bile kendini çok hoş ve iyi hissediyor. Yusuf’un uysal olması ile etrafında ki insanları çok etkilediği dış güzelliği olduğu kadar iç güzelliği ile insanların ruhuna hitap etmesini ve onların gönlüne girmesini başarabilen biridir. Halkın "Yusuf Tutan" dediği, "yusufcuk" kuşu yakıştırması bundan olsa gerek.

"Yusuf" isminden çıkan anlamını esin cümlelerle sizlere sunmayı bir yetenek kabul ediyorum. Biliyorum bu cümleler onun vasıfları yanında az gelir. Ancak onun ismini o şekilde kullananlara karış erdemli bir cevaptır.  Bu kadar güzel bir anlam içeren ismin kirletilmesine gel de isyan etme; Yusuf isminin nurlu bir enerji ile dolu olması, her türden insanla geçinme yetisine sahip olması ona eşsiz bir kişilik kazandırmıştır. Yoksa peygamber olur muydu?

             Yusuf için nice güzel, hissedilen esin dolu meziyetleri vardır. O Yusuf ki sorun yaratmak yerine, sorunları bertaraf etme de usta birsidir… En iyi anlayışına sahip önder,  narin, zarif tavırlarla  insanları rahatlatan, sevimli, eğlenceli bir doğaya sahip olduğu, işin de başarılı özelliklerle donatılmış bir zat… Sabırlı, nazik, anlayışlı ve duyarlı olmasın da isminin büyük etkisi  olduğu bir gerçek...

Ya Yusuf dürüstlük ve insanlara eşit davranmayı önemsemen, çok iyi arkadaşlıklar, dostluklar en samimi bir karakterle ilişki kurabilen, Peygamber olmanın en güzel vasıflarını taşımandandır. Yeteneklerini kendin için göz ardı ederken, insanlara kendini feda edebilecek hal ve davranışlarınla en büyük bilgesin.

Bir kaç cümle ile ifade etmek gerekirse; güzide insan Yusuf'un aşka bakış açısını, onu örnek alanların donanımlı sevgisini  özümsemek gerek. Aşk insanlar içindir. İnsanlar maddi ve manevi aşk için yaşarlar. Ey Yusuf, sen manevi aşkta bir öndersin. Özgürlüğüne düşkün olduğun kadar toplumsal kurtuluşa en büyük örneksin. "Yusuf" olmak isteyenler hayata, yaşamaya değer verirler. Hem sezgileri, hem azimleri çok farklıdır.  Olayları farklı yönleriyle görebilme ve değerlendirebilmektir. Yardım severlik onların en güzel meziyetleridir.

Yusuf’u örnek alanlar insanlarla zaman geçirmeyi çok severler. Özellikle arkadaşlarını evlerinde ağırlamaktan zevk alırlar. Çok iyi ev sahibidirler. Fedakarlıkta önde giderler. Diğer insanların dertlerine, sorunlarına, acılarına ortak ve destek olmayı çok önemserler. Kendi sınırlarını bilir kuralları, kanunları severler. Bunun yanında derin düşünceli insanlardır. Kıskançlık, şüphe ve karamsarlık yerine insanlığın erdemiyle düşüncelerini süslerler.

 

 

DİĞER YAZILAR
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Memleket Partisi'nden “genel merkez kapatıldı” iddialarına yanıt
Memleket Partisi'nden “genel merkez kapatıldı” iddialarına yanıt
Bakan Bak'tan milli sporcu Serkan Yıldırım'a tebrik
Bakan Bak'tan milli sporcu Serkan Yıldırım'a tebrik