ÖLÜLERİN ARDINDAN KÖTÜ KONUŞMAK
Misbah Hicri

ÖLÜLERİN ARDINDAN KÖTÜ KONUŞMAK

Bu içerik 2203 kez okundu.

Aramazdan ayrılıp ebediyete göç eden tanıdığımız veya tanımadığımız kimi kimseler için hakaret edici sözler duyuyoruz. Hele sanal ortamında "biri daha öldü" gibi... Hakaret ifadesi kullananların da bir gün öleceğini hiç düşünmüyorlar mı? Kürtlerde çok manidar bir söz var. " lokê qere deri bi deri digere" (Kara löktür ev ev dolaşır.) Dolaysıyla ölülerin arkasından konuşmanın insanın nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu gösterir.

            "Fedl û kemala sofiya ger birihe direj buya /ew niriye lihye tewil de be guman sofibuya" (Eğer sofilerin  iyilik ve olgunlukları uzun sakalla olsaydı/  o teke uzun sakalıyla şüphesiz sofi olurdu.) Sakal bırakmakla, kendini hoca, şeyh ilan etmekle kurtuluş olmuyor. Birilerin ardından konuşma hakkını da sana vermez. En adil yargıcın huzurunda kimin ne kadar makbul olduğu bilinmez.

            Fasık bile olsa hiçbir Müslüman'ın ölümünden sonra kötülüklerini zikretmenin doğru olmadığını şu ifadelerde bulmaktayız. Tirmizi'nin aktardığına göre; Abdullah b. Ömer'den rivayet edilen bir hadiste de "Ölülerinizin iyiliklerini, güzelliklerini anın ve kötülüklerini sarfı nazar edin." Buyurmuştur. İslamiyet toplumsal uzlaşı dinidir. Gereksiz yere polemik yapılması dilsel yanılgılar, sevginin zayiatına neden olur.

            Yine halk arasında ölülerin arkasından konuşmanın yanlışlığını her fırsatta dile getiririz. Biri bir şey söylese, söylememesi gerektiği ikazı hemen yapılır. "Onun ağzı soğuk, bizim ki sıcak. Bize cevap veremeyeceğine göre niçin onun günahını kaldıralım." diyerek konuşma engellenir.          "Cumhur ulemaya göre, bir fasıkın ölmeden önce tevbe etmiş olması ihtimali mevcut olduğundan fasık bile olsa hiçbir Müslüman’ın ölümünden sonra kötülüklerini zikretmek caiz değildir." (Sünen-i Ebu Davud) Farklı konuşarak  saygısızlık da bulunmayalım. Eğer birisi yaşadığı topraklar üzerinde adaletsizliğe karşı dik durmuşsa, diline, milliyetine sahip çıkmışsa sen bunu yanlış ve suçlu buluyorsan, o zaman dönüp  kendine bakacaksın. Haklılık gözle görüldüğü kadar yaşandıkça da bilinir. Yapıcı kavramlar dinsel ve siyasal gelişmelere renk katar.

            Kötülüklerinin, yanlışlıklarının zikredilmesini bir hak olarak kendimizde bulacağımıza onun yerine insanın yapması gereken güzellikleri anlatalım ki topluma örnek olsun. En güzel söz "onunla Allah arasında, yarın ruzi mahşerde hesap verecek odur."

            Size çok ilginç bir olay anlatayım. 1970 li yıllar inkârcılığın yeni yeni yayıldığı bir dönem. O dönemde sosyalist geçinin bir öğretmen Allah'ı inkarını etrafındakilere anlatıyor. Onlarda sessizce dinliyorlar. Etrafındakiler kalkıp gidince Allah'ı inkârını ispat etmeye çalışan kızıyor. "Aptal adamlara bak ben Allah yoktur diyorum inandıramadım. Onların yüzünden bende günahkâr oldum. Tövbe ya rabim, tövbe."

            Bunu anlatmakta ki kastım. Bölgemizin solcusu, sosyalisti diye isimlendirilenlerin hepsi inançlıdır. İslam'ın gereğini bir şekilde yerine getirirler. Belki ibadetlerinde eksiklik olabilir, ama hiçbir zaman inançsız değildirler. İslami geleneklerin içinde olmaları onları  inal toplumla içselleştirmektedir.

            Yaşlı biri ölümüne yakın üzerine gittim. Elimi tuttu bize inançsız diyorlar. Benim Allah'ı sevdiğim kadar kim sevebilir. Bunu kimse bilmez. Bize bu kadar sağlıklı ömür verdi. Yeryüzünü bizler için donattı. Bu yerin göğün bir sahibi olmazsa olur mu? deyip şahadet getirdi. Şimdi kendini bilmeyen biri kalkıp onun arkasından ulu orta konuşsa, iftira ettiğinden  günahını siz düşünün.

            Dünya o kadar geniş ki 6.9 milyar insan yaşıyor. Bunun yüzde 23 (1.6) Müslüman, diğerleri farklı dinlere mahsus... Her onlar öldüğünde arkalarından keyif mi çatacağız, yoksa davul zurnamı çaldıralım. Sevsen, sevmesen dünya geniş herkes yaşıyorsa birilerinin ardından hakaret etmenin takdir edilecek bir yanı olmaz. Eğer bölgemizden sizin dilinizi konuşan ve dininizi en azında bilen birisinin ölünce arkasında konuşmanız size ne yarar sağlar. Sanal âleme mesaj insanın ruh yapısını gösterir. Bunalımlı, buhranlı, sıkıntılısınız demek… Müslüman’ım diyenler inancının ciddiyetini ve ruhunun güzelliğini ortaya koymalıdırlar.

            Yeryüzünde yapılan tüm güzellikler hepsi İslam'in emri ise birisinin arkasından konuşma hakkını kendimizde bulmamalıyız. “Ölen isterse bir müşrik olsun, ölüler hakkında kötü şeyler konuşmak bir Müslüman’a yakışmaz. Konuşulan ölüye ulaşmaz. Ancak yaşayanları incitir; sevenlerini kırar." İyiliği düstur, hakikati kendimize rehber edinelim.

 

 

DİĞER YAZILAR
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
AHEF’ten yapılan açıklamaya göre deprem bölgesindeki aile hekimleri iş bırakıyor
AHEF’ten yapılan açıklamaya göre deprem bölgesindeki aile hekimleri iş bırakıyor
EURUSD analizi
EURUSD analizi