ANADOLU AKTÜEL DERGİSİ
Misbah Hicri

ANADOLU AKTÜEL DERGİSİ

Bu içerik 1530 kez okundu.

"Anadolu Aktüel" dergisinin yedinci sayısı yayınlandı. Edebiyat, kültür ve  turizm yazıların yer aldığı; aylık, magazin isminden anlaşılacağı gibi güncelliğini koruyan bir dergi. Sosyal ve edebi yaşamın sıcaklığı içinde, duygu seli ve insanlığın erdemiyle buluşturma çabasın da olan "Anadolu Aktüel" dergisini pek önemsedim. Eksiği yok fazlası var. Tabi ki biz dergiye ne kadar sahip çıkarsak dergi o kadar kendini geliştirir, eksiğini tamamlar.

                Urfa değerlerinin ön planda tutulduğu bu dergi yaşatılması için  maddi kaynak gereklidir. Bu anlamda bizler onu sahiplenmeliyiz.  Bu kaynak belediyelerden sağlanabileceği gibi vilayetin sahipliği de önemlidir. Urfa halkı, Urfa esnafı bu işin öznesidir.  Her çalışmanın, meydana gelen her eserin mutlaka ticari gayesi vardır. Ancak toplumsal hizmetler gaye edindikçe ticari gaye geri planda kalır. Yararlı çalışmaları, yapıcı kavramlarıyla, barışçıl düşünceler daima saygınlığını korur. 

                "Anadolu Aktüel" dergisinin yerelden ulusala hitap eden renkli basımı, kuşe kağıttan oluşması, mizanpajıyla farkındalık yaratmış. Şekil ve düzene yenilik ve orijinal fotoğraflarla başat çalışmalarla ümit verici bir çalışma. Madem "Başka Urfa yok" diyorsak tarihi ve turistik değerlerimizi, toplumsal yaşamın güzelliklerini ön planda tutan "Anadolu Aktüel" dergisini sahiplenmeliyiz. Uzun soluklu olması Urfa'yı yeniden Türkiye gündemine taşıması ve hatırlatma anlamında büyük önem taşımaktadır. Ayrıştırıcı bir siyaset yapmadıkça toplumsal saygınlığı kazanmanın öncüsü olur. Karanlığa meydan okuma, temel hak ve hürriyetler konusunda ses getirmesi elbette takdir edilir.

                Siyasi yelpazenin sınırlarına girmeden, siyasi ve fikri gerilimlere kapılmadan, düşünsel yönüyle kendine medya da farklı bir yer ayırması önemlidir.  Bilimsel, teknik, dilsel, şiirsel ve yaşamsal hayata aktardıkları ile büyük takdir mazhar olur.  Olmazları olur kılma çabası başarının sırrıdır.

                Halkımız arasında "kervan yolda düzelir" diye bir söz vardır. İşte bu dergiyi karıştırdıkça eksiklerini paylaştıkça dergide kendini yenilemeye mecburdur.   Spor, folklor, müzik alanında bölgesel bir hizmete ışık tutması için gereken maddi katkı ve doneler sunulmalıdır. Biz derginin sayfalarını çevirdikçe elbette keyfimize diyecek yok. Ancak mutfağında neler  yaşandığını düşünmeliyiz.  Bu sıkıntılar olanaklara maddi katkı sunulmalıdır ki dergi hizmette geri durmasın.  Kültürel, aktüel ve ilmi çalışmaları  ilimizde  olduğu kadar ülkedeki gelişmeleri takip etmesi sevindiricidir. Hatta dünyadaki gelişmelerden haberdar etmesi fazlasıyla zihinsel gelişmelere katkı sunma çabası, başarısına  referans olur. 

                1960 li yıllardan beri ilimizde çeşitli isimler altında edebiyat dergileri yayınlanmış. Bugüne kadar çıkan gazete ve dergiler hep takdir edilmiş. Bu dergiler daha çok edebi ağırlıklı olmuştur. Son dönemlerde renkli baskısıyla dikkate değer dergiler yayınlanmışsa da  maddi olanaksızlıklar onların belini bükmüş, maddi çaresizlikler içinde boğulmuşlardır.

                Edebiyat, haber, magazin, aktüel çalışmaları ile dikkat çeken dergiler yayınlanmışsa da özellikle sahiplenileme sıkıntısı noktasında dona kalmışlardır. Bu fırsatı değerlendirerek istikrar kazandırmak bizim için bir borçtur.  Bu yazı biraz da bir çağrı niteliğindedir. Dergiler bir şehrin, bir toplumun nefes borularıdır. Her sayısında farklı bir sesle topluma ruh katar. Toplumsal ufka bir hüzme gibi düşerken her sayıda yeni bir farkındalık yaratmaktadır.

                Kurumsallaşmış bir çalışmayla yoluna devam eden "Anadolu Aktüel" dergisinin Yayın kurulundan Mehmet Emin Yeşil'i yeni tanıdım. Ancak dergiye yeni katılan Mehmet Emin Kuş'la öteden beri "gap gündemi gazetesi" sayfalarını beraberce paylaşmaktayız. Adaş iki güzel insanın aynı hizmette saf tutması takdire şayandır.

                Derginin yazınsal hayatına katılma teklifini seve seve kabul ettim. Ayrıca birlik ve beraberlik içinde onlara reklam ve abone kapılarını aralamayı bir görev kabul ediyorum. Bu dergi aslında halkın dergisidir. Onlar sadece çıkmasına sebep olmaktadırlar. Dergiler hep nostaljik özellikler taşırlar, güzeli doğruyu ve sevginin şekil bulduğu sayfalar karıştırıldıkça kendini yeniler. Toplumsal hoşgörü, insanlığın erdemiyle süslü bu derginin yaşaması önemli. Yöneticileri, yazarları, habercileri kim olması önemli değil; yeter ki derginin yaşamasına istikrar kazandırsın.

                Bu dergiye maddi ve manevi destek verenlere selam olsun. Bu dergiye sahip çıkanlara, abone olanlara, reklamları ile katkı sunanlara  selam olsun. Derginin yaşaması için emeğini esirgemeyenlere selam olsun.

               

                

DİĞER YAZILAR
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Konya'da Uluslararası Konya Yarı Maratonu yapıldı
Konya'da Uluslararası Konya Yarı Maratonu yapıldı
Hentbol Kadınlar Süper Ligi'nde Armada Praxis Yalıkavak şampiyon oldu
Hentbol Kadınlar Süper Ligi'nde Armada Praxis Yalıkavak şampiyon oldu