AVNİ KAYSAL VE ŞİİRLERİ
Misbah Hicri

AVNİ KAYSAL VE ŞİİRLERİ

Bu içerik 2664 kez okundu.

Her şairin çıkan kitabını okuma şansımız olmadığı gibi her şairi tanıma şansını bulamıyoruz. Avni Kaysal’ı değerli söz yazarı ve besteci Musa Kaldı sayesinde tanımış oldum. İsimsiz imzalamış ise de sanki bana imzalamış kadar sevindim. Ayrıca eminim Musa Kaldı onun bir eserini besteleyerek yeteneğine yeni bir başarı katacaktır. Hem şiir, hem beste yetenek ister. Bu yetenek ilahi bir esintidir.
İlk kitabı “Leyli Vakti” Kora yayınları arasında, birinci baskısı 2008, ikinci baskısı 2011 yılında yapılmış. İkinci kitabı “Yele Verdim Resimleri” adılı eseri ise 2014 yılında kendisi yayınlamış. 
Biraz olsun internet ortamında bir sörf yaparak Şair, Bestekâr olduğu gibi halen  Fatsa Belediye Konservatuarında Türk Halk Müziği Bölüm Şefi ve Müdürlüğü yapmaktadır. Bizim paylaşmak istediğimiz onun hayatı, onun bulunduğu konum  değil; beni ilgilendiren onun şiirdeki başarısı ve yeteneğidir.  Çünkü şiir zaten hayatın kendisidir. Şiiri görmezden gelenlerin duygu yoğunluğu hüsrana uğramış demektir.  
Yazdığı sayısız şiirleri olduğu, sanırım ileriki tarihlerde yeni kitapları ile bizleri buluşturacaktır. Sosyal medyada ortalığı velveleye veren şairleri gördükçe, Avni Kaysal gibi şairleri tanımamanın eksikliğine üzülüyorum. İnternet ortamında edindiğim Avni Kaysal’ın yaşam öyküsü kısaca şöyle;  Fatsa’nın Sazcılar köyünde doğan, ilkokul yıllarında müziğe haz duyan, daha sonraları Avrupa’yı mecburen mesken edinen  ve o yıllarda şiirler yazmaya başlayan şair ve bestekâr Kaysal, bir gergefi dokur gibi kafiyeli ve hece vezniyle yüreğinden gelen sesini sazına döktüğü gibi  kağıtlara da dökmesini bilen bir kalem ustadı... 
Onu önemli kılan özelliği, şiirlerinin bestelenmiş olmasıdır. Kendisi de ayrıca besteleyerek müzik dünyasına büyük bir katkı sunmanın başarısını elde etmiş başlı başına bir yetenektir.  Duygu ve düşünce arasındaki iletişime engel koymadan mısraları kökkuşağının yedi rengine büründürerek okuyucularla paylaşmanın sevdasını ortaya koymaktadır. Beyaz kanatlı güvercinler uçurarak düşlerini sevdasıyla, hasretleriyle, umutlarıyla pekiştirmektedir.   
İmgelerle şiire farklılık katan şair, pek çok imgeyi  bir hizaya getirerek onlara bir anlam ve ifadeyle şekillendirmesi başlı başına bir meharet. Doğal söz dizimleri, pürüzsüz ve yalın söylemler onun mısralarını sevdirmektedir. Bir düşünceyi, soyut bir kavramı belirten somut nesne ya da im ve işaretlerle simgeyi kelimelerle olgunlaştırmaktadır.
Her şiiri yüreğime bir Karacaoğlun sıcaklığı, her sözü bana Pir Yunus’tan bir seslenişti. Her dörtlük bana Pirsultan Abdal’ın tadından tat kattı. Her şiiri bir durak, her dörtlüğü bir hasretin derin sevdası, her sevdanın derin acısını işleyerek kendi farklılığını, kendi sesini kendi benliğini ortaya koyarak bizi mısraların girdabına çekmektedir. Kökü derinlerden gelen halk şiirinin gücünü bir kez daha ortaya koyması beni fazlasıyla etkiledi. 
Her şiiri bir duruşun sembolü, sorumluluk yüklendiği gibi mısraların gizemi yanında diri tutmasının başarısı, onun gücünü ve yeterliliğini ortaya koymaktadır. Şair Kaysal kaybettiklerini ararken, bulduklarıyla mutlu olmayı bilen biridir. Üşümüş yürekleri bir yangın yerine çevirirken elem ve kedere boğulmuş olanlara umut olmasını bilendir.  
Şiirlerinden örnek vermeyeceğim. Çünkü sanal alemde hayli şiirleri ve kendisi aynı zamanda bir saz ustası, onun için başarılarını ve yeteniğini sizlerle paylaşarak onu tanımanızı isterim. 
 

“1993 yılında "İstanbul Şairler ve Yazarlar Derneği"nin açtığı yarışmada "Ben Bu Ayrılığa Alışamadım" adlı şiiri ikinci geldi, plaket ve ödül aldı."Çoktan Geçti Senin Devir Devranın" adlı şiiri Türk Halk Müziği Sanatçısı Musa Eroğlu tarafından bestelendi ve albümünde yeraldı. Fatsalı Bestekâr  SelahattinAygün tarafından bestelenen Sitemkârım, Garip Sevda, Kınalı Gelin, Dost Köyüne Giden Yollar, Bal mı Kattın Bu Sevdaya , Narinim ve Sefa Geldin adlı eserleri çeşitli sanatçıların albümlerinde yer aldı. Söz ve bestesi kendisine ait olan "Yan Yaralı Yüreğim Yan" adlı bestesi sanatçı Mahsun Kırmızıgül 'ün albümünde yer aldı. Yine söz ve bestesi kendisine ait olan "Başım Benim" adlı eseri sanatçı Bülent Serttaş tarafından okundu ve albümünde yer aldı.” Saymakla bitiremeyeceğimiz önemli eserlere imza atmış, sanatkarlar arasında kendi isminden söz ettiren bir şair ve bestekârdır.
         Kitapları nerede temin edilir derseniz, internet ortamında onunla iletişim kurarak umarım elde edebilirsiniz. Ayrıca şiir sevenlerin, beste yapanların okuması gereken şiirlerden derdin haz alacaklar, faydalanacaklardır.

 

.

 

DİĞER YAZILAR
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Konya'da Uluslararası Konya Yarı Maratonu yapıldı
Konya'da Uluslararası Konya Yarı Maratonu yapıldı
Hentbol Kadınlar Süper Ligi'nde Armada Praxis Yalıkavak şampiyon oldu
Hentbol Kadınlar Süper Ligi'nde Armada Praxis Yalıkavak şampiyon oldu